Vas hulladék

Az újrahasznosított fémek legnagyobb tömegét a vas és acél teszik ki. Elsősorban forgalomból kivont gépek, mozdonyok, hajók, épületek acélszerkezetei, használhatatlanná vált gépjárművek, különböző leselejtezett tartós fogyasztási cikkek adják az újrahasznosítandó fémtömeget. Bár a vas és acél feldolgozásához a legnagyobb teljesítményű feldolgozó gépek használata szükséges, a vasérc feldolgozásával szemben a költségtakarékosságon túl számos, minőségben mutatkozó és környezetkímélő előnye van e másodnyersanyag felhasználásának.

vas hulladék

Alumínium hulladék

Széles körű felhasználási lehetősége miatt az egyik legkeresettebb és leggyakrabban újrahasznosított fémfajta az alumínium. A magyar alumínium- feldolgozás kiemelkedő pozíciója importált hulladék feldolgozását is lehetővé teszi.

alumínium hulladék

Réz hulladék

A vörösréz kiemelkedő áramvezetési tulajdonságai miatt elsősorban az elektromos iparban és a számítástechnikai szektorban játszik nagy szerepet, de tartóssága, korrózióállósága miatt precíziós épületgépészeti szerelvények alapanyagaként is használják.

A sárgaréz alapú ötvözetek mindennapi életünkben széles körben fordulnak elő ld. autóhűtő, vízszerelvények, csapágyak

réz hulladék

Saválló hulladék (CrNi)

A rozsdamentes acél alkalmazásának egyre szélesebb körben (építőipar, autógyártás, egészségügy, környezetvédelem, közlekedés, élelmiszeripar) történő terjedése miatt az egyik legnagyobb igény ezen fém és ötvözetei újrahasznosításának van.

Mindennapi életünkben elfoglalt helyét kiváló tulajdonságainak köszönheti, hiszen igen szilárd, jól ellenáll a korróziónak és a melegnek, könnyen alakítható és forrasztható, környezetbarát és könnyen karbantartható színesfém, különböző fémekkel való ötvözetei (volfrám, a molibdén, a kobalt, a titánium és a vanádium) útján képes megfelelni a repülőgépiparban, a vegyiparban és egyéb nagyteljesítményű iparágakban támasztott követelményeknek is.

saválló hulladék

Ólom hulladék

Újrahasznosítható ólom viszonylag kevés formában létezik, ezek közül a leggyakoribbak a régi vízvezeték csövek, kerékólmok, nyomdai betűk valamint ólom- savas akkumulátorok.

ólom hulladék

Cink tartalmú hulladék

Régi házak ereszcsatornái, tetőfedő anyagai készültek ebből az olcsó és korrózióálló anyagból, ezért Magyarországon még jelentős mennyiségű cink tartalmú potenciális hulladék található, különösen, mivel napjaink építőipara az ellenállóbb horganyzott acélt részesíti előnyben.

cink hulladék

Forgács hulladék

Elsősorban gyártási folyamatok „melléktermékeként” keletkeznek.

Forgács hulladék

Elektronikai hulladék

Az elektronikai fejlődés gyorsasága miatt az elhasználódott, korszerűtlen berendezések száma egyre gyorsabban növekszik. Ezeknek az eszközöknek a kommunális hulladékba kerülése jelentős környezetszennyezést von maga után, nem beszélve a bennük található rengeteg- féle másodnyersanyag hasznosításának lehetőségeiről, hiszen ezekből sokkal kisebb energiaráfordítás révén lehet ismét értékes termékeket nyerni, mintha ugyanezt ércek feldolgozásával tennénk.

Az elektromos és elektronikai hulladék (e- hulladék) a legnagyobb mennyiségben a következő elektromos és elektronikai berendezésekből keletkezik: nagy- és kisméretű háztartási berendezések (mosógép, hűtőszekrény, ventilátor, mosogatógép, porszívó, gyorsforraló, konyhai robotgép, kávéfőző), IT és telekommunikációs berendezések (számítógép, nyomtató, telefonkészülék, fax, mobiltelefon), szórakoztató elektronikai berendezések (rádió, TV, hifi torony, DVD lejátszó, házimozi).

elektronikai hulladék

Papír hulladék

Az újrahasznosítható hulladék papírokat, gyűjtés és átvétel szempontjából az alábbiak szerint különböztetjük meg.

Vegyes hulladékpapír. Szelektálás nélküli bármilyen papírfajtából álló ömlesztett papír. Például újságpapír, hullámpapír, irodai papír, tankönyvek stb.

Hullámpapír. Csomagoláshoz használt, különböző vastagságú papíros, két vagy több összeragasztott rétegből áll. (sima és hullámosított rétegek váltják egymást).  A hullámosított réteget mindkét oldalán sima réteg takarja, ez a hullámlemez. Ebből dobozok készülnek.

Deinking. Deinking technológia segítségével nyomdai tinta eltávolításával újrahasznosított papír, mely színes szórólapok, áruházi reklámújságok formájában jelenik meg a mindennapi életünkben.